Voor 25 april 2019 was onduidelijkheid troef.   Elektrische rolstoelen, monowheels, elektrische fietsen, invalidenwagens, speed pedelecs, ... welke wettelijke verplichtingen waren van toepassing?  Welk soort verzekering was noodzakelijk?  Door ontbrekende wetgeving kon niemand het correcte advies geven.

Op vermelde datum schepte Kris Peeters, minister in consumentenzaken, duidelijkheid.  Zijn wetsvoorstel werd goedgekeurd in het parlement.  De vermelde voertuigen worden voortaan vrijgesteld van de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen. Het gaat om voertuigen met een lage autonome snelheid.

Concreet betekent dit dat wie een ongeval veroorzaakt als bestuurder van dit type licht elektrische voertuigen beroep kan doen op de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privé-leven, beter bekend als "de familiale polis".

Goed nieuws?  Zeker wel!  U zal voor uw speed pedelec niet langer een afzonderlijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen dienen te onderschrijven.   Deed u dit bij de aankoop van uw geliefd alternatieve vervoermiddel voor alle zekerheid wel, dan mag u deze laten stopzetten.  Toch jaarlijks alweer om en bij de 100 Euro aan verzekeringspremie uitgespaard.  Fijn, toch?

Toch denkt u beter twee keer na alvorens u uw verzekeringsagent vraagt om de stopzetting te acteren.  Immers, de nochtans zeer goed bedoelde wetswijziging, is niet van toepassing in onze buurlanden.

Rijdt u met uw speed pedelec, dit is een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 km per uur, op een zonnige dag de Nederlandse grens over, kan u dik in de problemen komen.

In Nederland is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen wél van toepassing.  En ook in Duitsland en Frankrijk schat men het gebruiksrisico hoger in.  Ook in deze landen is het afsluiten van een afzonderlijke polis verplicht.  Bij politiecontrole zal u steeds een verzekeringsbewijs, de gekende "groene kaart", dienen voor te leggen.  Bij een ongeval zal uw familiale verzekering niet tussenkomen.  Immers, deze verleent nooit dekking voor die situaties waarbij u een voertuig bestuurt waarop de verplichte motorrijtuigenverzekering van toepassing is.

Eenduidige Europese wetgeving is er dus niet.  

Denk er dus tijdig aan.  Als u geen verzekeringsbewijs op zak heeft en u ziet plots een bord langs de kant van de weg "Welkom in Nederland", dan maakt u met uw speed pedelec best meteen rechtsomkeer.

Op zoek naar verzekeringsadvies op maat?  Samen vinden we de oplossing! Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend gesprek op:  https://www.dvv.be/consulenten/vdn-verzekeringen-bvba-488475044/afspraak-maken.html

Wij wensen u veel fietsplezier!

 

Bert Van den Neucker

zaakvoerder VDN Verzekeringen

 

bronnen:

www.rijksoverheid.nl

www.krispeeters.be

www.france-velo-electrique.com